Chinees leren in Gooi, Eemland, Vechtstreek, Utrecht, Flevoland - Sino Logical

Docent Monica Chen geeft Chinese les: Gymnasium Hilversum

 

Nî de xuéxiào dà ma ?

Chinese les Hilversum - Wat er op woensdagmiddag in lokaal 210 van Gemeentelijk Gymnasium Hilversum wordt gezegd, is volstrekt onbegrijpelijk. Voor buitenstanders tenminste. Er wordt Chinees gegeven, vanaf 2015 een officieel eindexamenvak voor het vwo.

 

"Op welke dag ben jij jarig?" vraagt mevrouw Eringaard-Chen. "Yin chen nih suuuuuh", klinkt het uit de klas. Of iets dat erop lijkt. "Vandaag is zij jarig", zegt de docent. "Djin chen chi", klinkt het (ongeveer). Er volgen nog wat zinnetjes. De vijftien derdeklassers volgen nu voor het tweede jaar Chinees. In totaal zijn er vijf klassen op het Gemeentelijk Gymnasium Hilversum die voor het vak hebben gekozen. In 2010 deed de eerste groep eindexamen. Er zijn maar negen scholen in Nederland waar Chinees wordt gegeven,  bij wijze van proef. Die is nu afgelopen en is staatssecretaris Dekker van Onderwijs bevallen. Daarom wordt Chinees vanaf 2015  officieel een examenvak. Vwo'ers kunnen naast Engels Chinees kiezen als vreemde taal, in plaats van (of naast) Frans en Duits.

 

Karakters
"Het is een kans die niet veel mensen krijgen", verklaart Pieter (14) zijn keuze voor het vak. "We leren niet alleen de taal maar ook  over de cultuur. Dat is leuk." Leuk maar niet erg makkelijk. De grammatica is het probleem nog niet eens, maar er bestaan wel  tienduizenden karakters. "Je moet veel leren om het een beetje te kunnen", zegt ook Pieter. "Maar het is toch een taal die door het grootste deel van de wereldbevolking  wordt gesproken." Bovendien vindt hij Chinees altijd nog makkelijker dan Duits.

 

"Goed, doe je boek open op bladzijde djo ze ou djet", gaat mevrouw Eringaard-Chen verder. Ze dreunt wat woordjes op die haar klas moet nazeggen. Dan worden er Hanzi-karakters op het bord geschreven. Ze tekent een soort kruisje met twee pootjes eraan: boom. "Veel van de Chinese karakters komen voort uit tekeningen", vertelt ze.

 

"Het is weer eens wat anders", vindt Sarah (15). "Ik vind talen sowieso leuk en ben een paar keer in China geweest. Ik vind het een  heel interessant land." Voor haar laatste so haalde ze een 9,7, maar dat betekent niet dat ze de lesstof fluitend doorloopt. "Je hoeft maar een streepje verkeerd te zetten en het is fout", zegt ze. "Maar als je je best doet en het goed bijhoudt, is het heel interessant. Je voelt je ook echt slimmer als je kunt zeggen dat je Chinees kunt." Nog een voordeel: "We fietsten pas langs een Chinees restaurant en konden lezen wat er op de gevel stond." 

Sino Logical: Chinees leren in Eemland, Het Gooi en Vechtstreek, Baarn, Eemnes, Laren, Blaricum, Hilversum, Bussum, Naarden, Almere, Huizen.

 

Print | Sitemap
Copyright Sino Logical. Chinese school. Chinees leren/studeren in Eemland, Het Gooi en Vechtstreek, Utrecht, Flevoland. Chinese les in Baarn, Eemnes, Laren, Blaricum, Hilversum, Bussum, Huizen, Naarden, Almere. Cursus Chinees. Taallessen Chinees.

Call

E-mail