Chinees leren in Gooi, Eemland, Vechtstreek, Utrecht, Flevoland - Sino Logical

Juf Monica Chen: Chinese les basisschool Merlijn Eemnes

 

Eemnesser kinderen leren Chinees
Het is vrijdagmiddag 13.30 in de middag, en acht leerlingen uit groep 7/8 van basisschool de Merlijn zitten klaar voor de laatste les van de week in de moeilijkste taal die er bestaat: het Mandarijn Chinees.

 

Zij hebben nu vier weken les en moeiteloos zeggen ze de klanken van juf Monica – van oorsprong Taiwanees - na. Als zij vervolgens vraagt of de leerlingen ook weten wat ze hebben gezegd, steekt bijna iedereen een vinger op: ‘Vijf kleine tijgers’ of ‘Leeuwen en Muizen.’

 

De leerlingen uit groep 7/8 van de Merlijn kunnen sinds kort kiezen voor een cursus Chinees. De leerlingen moeten wel gemotiveerd zijn want het is de bedoeling dat je er ook thuis aan werkt. Het is het enige vak op school waarvoor je huiswerk mee krijgt. 

 

Monica Chen: ‘Je moet de Chinese tekens eigenlijk elke dag even zien, je hoeft ze niet elke dag te schrijven, maar anders beklijft het gewoon niet.’ Monica Chen is opgegroeid in Taiwan en werkte een aantal jaren als stewardess. ‘Ik ontmoette mijn Nederlandse man in het vliegtuig en we zijn verliefd geworden. Al snel besloot ik naar Nederland te gaan en zijn we getrouwd, dat is nu zestien jaar geleden.’ 

 

Les
Nu geeft ze Chinese les aan basisschoolleerlingen in Laren en Eemnes. ‘Het is heel leuk om te doen en ik ben onder de indruk hoe snel de leerlingen zo’n moeilijke taal oppikken. Jammer is alleen dat er weinig middelbare scholen zijn die Chinees aanbieden. Er zijn dus nog niet veel mogelijkheden om ermee verder te gaan.’

 

Vandaag wordt de eerste toets gegeven. De leerlingen moeten nu de Chinese tekens voor de getallen 1 t/m 10 opschrijven uit hun hoofd. Als geheugensteuntje maken ze er arm bewegingen bij die juf Monica vermoedelijk in eerdere lessen heeft laten zien. Dan moeten ze vijf samengestelde getallen opschrijven: 98, 78, 17, etc. In het Chinees bestaan dergelijke getallen vaak uit drie tekens. Als de toets afgelopen is, dan zingen ze nog een liedje. 

 

Uitspraak
Op het smart board staat de fonetische uitspraak erbij, maar niet wat het betekent. Ook nu blijkt dat de meeste leerlingen de betekenis wel weten als de juf ernaar vraagt. Tot slot wil juf Monica graag nog een film laten zien. ‘Als jullie deze film over tien weken weer gaan kijken dan zul je versteld staan hoeveel je er al van begrijpt.’ Ondanks dat de cursus vrijwillig is, neemt ze geen genoegen met half werk.

 

Terwijl de leerlingen best druk zijn op dit uur van de week, schakelt ze moeiteloos over van een oefening uit het boek, het zingen van een liedje, het nazeggen van een aantal woorden en de toets. Annette jonker, adjunct-directeur van Merlijn: "Ze wil echt wat bereiken met de leerlingen, ze heeft ambitie. Dat past goed bij onze school: het is vernieuwend en ze doet het met heel veel passie."

Sino Logical: Chinees leren in Eemland, Het Gooi en Vechtstreek, Baarn, Eemnes, Laren, Blaricum, Hilversum, Bussum, Naarden, Almere, Huizen

 

Print | Sitemap
Copyright Sino Logical. Chinese school. Chinees leren/studeren in Eemland, Het Gooi en Vechtstreek, Utrecht, Flevoland. Chinese les in Baarn, Eemnes, Laren, Blaricum, Hilversum, Bussum, Huizen, Naarden, Almere. Cursus Chinees. Taallessen Chinees.

Call

E-mail