Chinees leren in Gooi, Eemland, Vechtstreek, Utrecht, Flevoland - Sino Logical

Korte uitleg van de Chinese taal

 

Wat is Chinees eigenlijk ?
Er zijn in China heel veel Chinese talen en/of dialecten. Dus Chinees is eigenlijk niet één taal, Eigenlijk bedoelen we met Chinees de officiële taal van het land China. De eigenlijke naam hiervan is Putonghua. In het Westen noemen wij dat Mandarijn. Alle kinderen in China leren Mandarijn maar spreken daarnaast ook hun eigen dialect. Mandarijn wordt ook gesproken in Taiwan, Singapore, Hongkong, en andere Zuidoost-Aziatische landen.


Vereenvoudigd of Traditioneel Chinees ?
Er is geen verschil tussen de uitspraak van Vereenvoudigd Chinees en Traditioneel Chinees.Vlak na de tweede wereldoorlog besloot de regering van de Volksrepubliek China, dat het Chinese schrift vereenvoudigd moest worden. Dit vooral om het analfabetisme terug te dringen en om de karakters makkelijker te leren. Ook Singapore gebruikt nu het vereenvoudigde Chinese schrift. Het traditioneel Chinese schrift wordt nog steeds gebruikt in Taiwan, Hong Kong en Macau.

In Nederland zijn de Chinese lessen bijna altijd in vereenvoudigd Chinees, dit komt omdat de meeste docenten afkomstig zijn uit de Volksrepubliek China. Indien gewenst kan bij ons ook de les in Traditioneel Chinees worden gegeven.
Dit heeft te maken met het feit dat wij afkomstig zijn uit Taiwan(Republiek China), dus niet te verwarren met Volksrepubliek China. Indien voor traditioneel Chinees wordt gekozen, dan is het makkelijk om het vereenvoudigd Chinees te lezen. Indien voor vereenvoudigd Chinees wordt gekozen, dan vergt het iets meer moeite om traditioneel Chinees te lezen.


Welke variant moet worden geleerd is afhankelijk van de reden om Chinees te leren.Blijft het gebruik beperkt tot recente teksten uit de Volksrepubliek China, dan volstaat het vereenvoudigde schrift. Wil men echter ook oudere teksten kunnen lezen, dan zal men ook de traditionele karakters moeten kennen. Veel Chinese karakters zijn al meer dan 3000 jaar oud. Historische teksten zijn dus geschreven in traditionele karakters.

Op de universiteit van Leiden begint Chinese schrijfvaardigheid steeds met het leren van de traditionele karakters. Na voldoende oefening kan dan vrij simpel de vereenvoudigde variant worden geleerd.
 

Sino Logical: Chinees leren in Eemland, Het Gooi en Vechtstreek, Baarn, Eemnes, Laren, Blaricum, Hilversum, Bussum, Huizen, Naarden, Almere.

 

Print | Sitemap
Copyright Sino Logical. Chinese school. Chinees leren/studeren in Eemland, Het Gooi en Vechtstreek, Utrecht, Flevoland. Chinese les in Baarn, Eemnes, Laren, Blaricum, Hilversum, Bussum, Huizen, Naarden, Almere. Cursus Chinees. Taallessen Chinees.

Call

E-mail